NATURALNY BIZNES
BARBARA BAJ-WÓJTOWICZ
LUBELSKIE ZIOŁA
LUBELSKIE ZIOŁA
Biogram:
Od lat łączę pracę naukową z praktyką rolniczą. Studia i staże badawcze odbywałam m. in. w UCL w Londynie, Columbia University oraz Hebrew University. Pochodzę z małej miejscowości rolniczej, położonej w malowniczej Dolinie Bugu na Lubelszczyźnie i od dzieciństwa znam rolnictwo z praktyki. Pracując naukowo na Uniwersytecie w Oxfordzie prowadzę równocześnie gospodarstwo rolne będące pierwszym w Polsce demonstracyjnym gospodarstwem agroleśnym. Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji zielarskiej, w tym gatunków zagrożonych. W gospodarstwie prowadzona jest nie tylko efektywna produkcja, ale także bogaty program edukacyjny, podczas którego kilka tysięcy osób z Polski i zagranicy nauczyło się projektowania, wdrażania i prowadzenia opłacalnej produkcji w systemach agroleśnych. Kilka lat temu zainicjowałam utworzenie konsorcjum badawczo – wdrożeniowego „Agroleśnictwo w Dolinie Zielawy” w którego skład weszła także nasza rodzinna firma ECO – FARM Sosnówka sp. z o.o. oraz Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Jako konsorcjum zrealizowaliśmy w moim gospodarstwie wielokrotnie nagradzany projekt „Innowacyjny model produkcji, przetwórstwa i dystrybucji ziół w Dolinie Zielawy” wprowadzając do uprawy w systemach agroleśnych dziko rosnące gatunki roślin, na bazie których stworzyliśmy produkty funkcjonalne, które mogą być stosowane w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. W efekcie tej pracy powstała nowa marka produktów funkcjonalnych Lubelskie Zioła. Od lat dziele się swoją wiedzą i doświadczeniem zmieniając polskie rolnictwo. Mam doświadczenie w koordynowaniu projektów regeneratywnych, badawczych i edukacyjnych, współpracuję z Ośrodkami Doradztwa Rolniczego oraz Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie i jego oddziałami, a także z wieloma uczelniami w Polsce i za granicą. Koordynowałam projekt badawczo – wdrożeniowy „Innowacyjny model produkcji , przetwórstwa i dystrybucji ziół w Dolinie Zielawy” zrealizowany w moim gospodarstwie przez konsorcjum „Agroleśnictwo w Dolinie Zielawy”, które założyłam wraz ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz firmą ECO – FARM Sosnówka sp. z o.o. Opracowaliśmy nowe technologie uprawy w systemach agroleśnych , które zostały przetestowane i wdrożone w moim gospodarstwie, a następnie w innych gospodarstwach i eko-wspólnotach. Rolnicy i organizacje współpracują obecnie w ramach Polskiego Klastra Agroleśnictwa z ośrodkami naukowymi i przedsiębiorstwami tworząc swoisty ekosystem rolnictwa wydajnego i jednocześnie przyjaznego środowisku. Warsztaty i szkolenia w moim gospodarstwie ukończyło kilka tysięcy rolników, doradców rolnych, naukowców brokerów innowacji, przedsiębiorców i urzędników. Kilkadziesiąt osób uczestniczy w pierwszej edycji Rocznego Praktycznego Kursu Agroleśnictwa i wiele z nich wdraża w praktykę w swoich gospodarstwach to czego się nauczyli na kursie. Współorganizowałam Światowy Kongres Agroleśnictwa w Montpellier. Od lat zajmuję się popularyzacją rolnictwa regeneratywnego i węglowego, zrównoważonej produkcji żywności oraz obywatelskiej energetyki odnawialnej (współorganizowałam światowy kongres AGriVoltaics). Kieruję działalnością Polskiego Klastra Agroleśnictwa, gdzie zapewniamy nie tylko transfer wiedzy, ale również współpracę i wsparcie w grupach mastermind. Wraz z prof. Ewą Osińską zredagowałam pierwszą w Polsce publikację naukową poświęconą agroleśnictwu „Agroleśnictwo najważniejsza innowacja w rolnictwie” wydaną w 2020 r. Za kilka miesięcy w 2024 r. premierę będzie miała moja autorska praktyczna książka o agroleśnictwie.
Streszczenie wystąpienia:
Tytuł wystąpienia: “Lubelskie Zioła”
Mimo, że termin do niedawna nie był w Polsce znany to same systemy agroleśne były w Polsce z powodzeniem wykorzystywane od wieków i wiele ich pozostałości nadal jest widocznych w wiejskim krajobrazie. Mało kto pamięta, że to Polska jest też kolebką tzw. urban agroforestry – miejskiego agroleśnictwa. Obecnie agroleśnictwo zostało uznane przez ONZ jako najważniejsza z innowacji w rolnictwie. Podczas mojego wykładu pokażę Wam różne systemy agroleśne oraz ich wpływ na glebę, zwiększenie w niej ilości węgla, bioróżnorodność, ekonomikę gospodarstwa rolnego bez względu na jego wielkość. Praktyka pokazuje, że polscy rolnicy są bardzo zainteresowani zastosowania praktyk i systemów agroleśnych w swoich gospodarstwach, agroleśnictwo zaś rozpoznają jako najkorzystniejsze usługi ekosystemowe.
Jako praktyk pokażę jak właściwie dobrać odpowiedni system agroleśny, jakie są podstawowe zasady jego projektowania i w jaki sposób sama prowadzę produkcję rolno – spożywczą efektywną ekologicznie i ekonomicznie. W swojej pracy łączę praktykę z nauką. Koordynowałam projekt badawczo – wdrożeniowy „Innowacyjny model produkcji , przetwórstwa i dystrybucji ziół w Dolinie Zielawy” zrealizowany w moim gospodarstwie przez konsorcjum „Agroleśnictwo w Dolinie Zielawy”, które założyłam wraz ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz firmą ECO – FARM Sosnówka sp. z o.o. Opracowaliśmy nowe technologie uprawy w systemach agroleśnych , które zostały przetestowane i wdrożone w moim gospodarstwie, a następnie w innych gospodarstwach i eko-wspólnotach. Współpracują oni obecnie w ramach Polskiego Klastra Agroleśnictwa ze sobą, z ośrodkami naukowymi i z przedsiębiorstwami tworząc swoisty ekosystem rolnictwa wydajnego i jednocześnie przyjaznego środowisku.
Dane kontaktowe:
Telefon: 504 758 636
Email: biuro@lubelskieziola.pl
Facebook: https://www.facebook.com/lubelskieziola
Instagram: https://www.instagram.com/lubelskieziol
Strona: https://lubelskieziola.pl/